maanantai 4. huhtikuuta 2011

Arbeit macht frei

Mutta minkälainen työ? Olen tässä pohdiskellut työnteon olemusta. Miksi tehdä työtä? Suurimmalle osalle väestöstä syy taitaa olla se, että saadaan kämppä maksettua, ruokaa ja perjantaipullo ostettua ja keran vuodessa hankittua ihosypä Costa del Solilta. Ja kaikki tämä tekemällä työtä, joka ei anna itselle juuri mitään. Niska limassa duunia sikariportaan eteen. Omasta selkärangasta vuollaan seteleitä osakkeenomistajien taskuun. Ja siis..tämä nähdään ihan normaalina?? Saat just sen verran taskurahaa, että pystyt ruokkimaan itsesi, jotta jaksaisit taas tehdä lisää töitä. Suomessa työnteko nähdään vielä kunnia-asiana..mitä kunniallista tuossa tilanteessa on?

Historiallisestihan tilanne on ollut toki vielä pahempi. Mieluumminhan sitä tekee työehtosopimuksen mukaista paskaduunia suoranaisen orjatyön sijasta (orjatyökin voi toki olla luksusta, jos se organisoidaan oikein)  Se, että asiat ovat olleet menneisyydessä vielä enemmän päin helvettiä, ei kuitenkaan ole tarpeeksi hyvä peruste nykytilan nielemiseen purematta. En ole ekonomi, enkä välttämättä ymmärrä kaikkia näkökohtia yhteiskunnan toiminnan suhteen, mutta varmasti olisi enemmän tilaa omaehtoiselle tekemiselle, mistä tekijät ja asiakkaat nauttivat. Lainsäädäntö vain tuppaa pistämään kovasti innovaattoreille kapuloita rattaisiin.

Minkälainen olisi yhteiskunta, jossa kaikki pääsisivät tekemään mielekästä työtä? Onko tällainen yhteiskunta mahdollinen? Kiinnostaako edes ihmisiä ptää yllä sielussaan sellaista tulta, että he haluavat antaa itsensä ja intohimonsa itsensä ja muiden palvelukseen? Vai onko valtaosa väestöstä lampaita, jotka mieluummin seuraavat nöyrästi ohjeita kuin innovoivat, valittavat mieluumminb kuin muuttavat asioitra, alistuvat mieluummin kuin johtavat? Suurin osa ihmisistä vaikuttaa kyllä melko pystyynkuolleilta, mutta onko tämä osittain sosiaalistettu meihin? Mikä vaikutus on hyvän työpaikan etsimisen välttämättömyyden iänikuisella toitottamisella ihmisen psyykkeeseen? Mitä jos meidät aivopestäisiin lapsesta sti siihen , että jokaisella on mahdollisuus tehdä unemistaan totta? Minkänäköinen maailmamme olisi?

Jos teillä on luku-tai nettivinkkejä erilaisista tavoista järjestää työ ja yhteiskunta, pistäkää kommentteihin!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti